Prenumeration
Som medlem får du egen inloggning och automatiskt 6 nya träningsfilmer varje månad! Detta alternativ ger dig en bra variation och kontinuitet = maximal effekt.
Som medlem får du egen inloggning och automatiskt 6 nya träningsfilmer varje månad! Detta alternativ ger dig en bra variation och kontinuitet = maximal effekt.
Du betalar en engångssumma, får egen inloggning och tillgång till 10 st träningsfilmer som är utvalda för att ge största möjliga variation och effekt.
”Träningen med senior programmet har varit trevlig och utmanande! Jag började på nivå 1 och är nu på nivå 2. Roligt att i denna ålder känna att det fortfarande går att bli starkare och smidigare
Jan77 år
Kroppen är ”byggd” för rörelse. Om man inte rör sig tillräckligt i vardagen är det viktigt att lägga in träning. Att röra på sig genom träning påverkar flera av kroppens organsystem på ett positivt sätt. Att göra övningar i stående är viktigt – då kan både jordens tyngdkraft och muskulaturens dragkraft stimulera benmassan. Det är bättre att göra dynamiska övningar än statiska.
När du genomför ett TpR®-träningspass som innehåller muskelstärkande övningar, ökar musklernas genomblödning och deras dragkraft på skelettet ökar den mekaniska belastningen och stimulerar därmed till bennybildning.
Målsättning med TpR®- seniorträning är att förebygga eventuella framtida benskörhet och muskelförtvining. Det syftar även till att stödja dig som kommit igång med träning efter att ha fått din benskörhetsdiagnos och som behöver hålla fast vid din träningsnivå för att stimulera och stärka dina muskler samt stimulera ditt skelett.
Benskörhet definieras som en skelettsjukdom som kännetecknas av låg bentäthet och försvagning av benvävnaden, vilket leder till en ökad risk för benbrott. Många som har benskörhet vet inte om det. Man tror att ungefär 22% av alla kvinnor och 7% av alla män över 50 år har benskörhet i höftregionen. Om man har benskörhet är det lättare att få ett benbrott i tex höft-, överarms eller handlederna eller en så kallad kotkompression i ryggkotorna.
Det finns två typer av benskörhet: En primär benskörhet som är orsakad av det naturliga åldrandet, att man inte rör sig tillräckligt, rökning, eller att man inte får i sig tillräckligt med mat som kan motverka benskörhet. Osteoporos kan dock också komma sekundärt som följd av annan sjukdom eller till följd av vissa läkemedel, till exempel kortison.
Medicinsk behandling inbegriper mediciner som minskar nedbrytningen av skelettet i kombination med kalcium och vitamin D. Men att träna, att äta bättre och sluta röka är också viktigt.
Ökad aktivitetsnivå
Skelettet är en dynamisk vävnad som omsätts kontinuerligt. Vid benskörhet blir det en obalans i nedbrytning och nybildningscykeln, det vill säga att nedbrutet ben inte ersätts såsom det skulle behövas, vilket resulterar i en benförlust. Inaktivitet gör att det inte bildas nytt ben, emedan träning och allmän aktivitet som belastar skelettet mekaniskt stimulerar till bennybildning på belastade ytor. TpR®- seniorträning innebär en mekanisk belastning på muskler/ skelettet och signalerar till kroppen att bilda mer nytt ben och stärka musklerna.
Tänk på att det kan finnas allmänna kontraindikationer för fysisk träning.
Specifika kontraindikationer för dig som har osteoporos finns ej. Men om du redan har en fraktur bör du avvakta med fysisk träning tills frakturen har läkts. Vid kotkompression kan läkningen ta flera månader. Även om du inte har fraktur eller kotkompression som ännu inte läkt, kan det kännas bra att besöka medicinsk personal inför träningsstart eftersom de även kan hjälpa dig med uppföljning av träningen för att kunna utvärdera och sätta nya mål i takt med förbättrad funktion. Du kan be din husläkare/sjuksköterska kontrollera att TpR®- träningspass ligger på rätt nivå för dig och be dem följa upp hur träningsnivån fungerar och om du når dina långsiktiga och mer övergripande mål.
När diagnosen osteoporos är ställd finns inget behov av medicinsk kontroll innan man börjar träna. Men, tänk på att om du har andra sjukdomar kanske dessa kräver medicinsk kontroll.
Absoluta kontraindikationer
Relativa kontraindikationer
REFERENS
Fyss 2017-fysisk aktivitet i sjukdomsprevention och sjukdomsbehandling