Evidensbaserad träning vid Parkinsons sjukdom

Parkinsons sjukdom karakteriseras allmänt av rörelsefattigdom. Att träna påverkar inte sjukdomsförloppet men är otroligt viktigt för att bibehålla din fysiska förmåga, förbättra din hållning och vardagsfunktion samt minska risken för fallskador. Att du tränar och rör på dig är alltså av största vikt och ska påbörjas direkt du fått din diagnos. Bäst för dig är om du både rör dig allmänt (tex promenader) och tränar specifikt. Studier har visat att konditions- och uthållighetsträning är viktigt, men styrketräning kan också ingå – även om effekterna ännu inte så mycket beskrivna i forskningsstudier.

TpR® träningspass består till största delen av konditionsträning blandat med övningar för muskelstyrka och uthållighet, rörlighet, hållningsövningar och balans. Det är viktigt att tänka på att träningsdos hela tiden bör anpassas till dina förutsättningar och kan ökas successivt för bästa effekt.

Programmens upplägg bygger på evidensbaserad träning.

Parkinsons sjukdom karakteriseras av kroppslig stelhet, rörelsefattigdom och skakningar. Ofta kommer symtomen smygande. Skakningar är det vanligaste debutsymtomet. Du kan också ha startsvårigheter när du ska gå eller svårt att byta riktning när du går. Steglängden är ofta kort. Med sjukdomen följer också en förändrad kroppshållning: Huvudet skjuts framåt, ryggen kroknar, skulderbladen förskjuts i sidled och skuldrorna skjuts framåt, överarmen roteras inåt. Gällande gången ändras den ofta till att man går med böjda höfter, minskade medsvängningar i armarna och kroppstyngden mer framåt. Att kroppstyngden är mer framåt innebär att det är lätt att falla framåt.

Behandling vid Parkinsons sjukdom

Behandlingen är en kombination av medicinsk behandling och träning. Det finns även fall där neurokirurgisk behandling med djup hjärnstimulering har utförts. Medicinerna riktar in sig på att påverka hjärnans funktion. Träningen bör inbegripa övningar som ökar den fysiska förmågan. Eftersom rörelsefattigdomen leder till muskulär inaktivitet försämras förmågan lättare. Träning för en allmän ökning av fysisk förmåga är viktigt. Det är tillika viktigt att inkludera övningar som bibehåller/förbättrar kroppens rörlighet. Gångträning är också en viktig del av träningen.

Ökad aktivitetsnivå

Symptomen som Parkinsons sjukdom medför ofta att aktivitetsnivån sjunker. TpR® träningsprogram kan, förutom att stödja dig som vill bibehålla din fysiska förmåga, förbättra din motorik och vardagsfunktion samt leda till ett förbättrat allmäntillstånd.

Målsättning med TPR- Träningsprogram

Målsättning med TpR® Parkinson-program är att stödja dig som kommit igång med träning efter att ha fått din Parkinsondiagnos och som behöver vidmakthålla din tränings- och kapacitetsnivå, förbättra din motorik, vardagsfunktion och ditt allmäntillstånd.

LÄS ÄVEN

Varför, hur ofta, när och hur? – STRETCHING

| Rehab, Träning | No Comments
Varför, hur ofta, när och hur? - STRETCHING- Träning på Recept®   Det finns många anledningar till varför du bör inkludera stretching i din träningsrutin. För det första är det…

Bålstabilitet

| Träning | No Comments
En stark och rörlig bål och rygg   Den motoriska kontrollen av djupa och ytliga rygg-och bålmuskler är förutsättningen för att uppnå en god bålstabilitet. De djupa, mer lednära, ryggmusklerna…

Balansträning för seniorer

| Träning | No Comments
Att stå och röra sig stabilt för minskad fallrisk Balansträning för seniorer - varför är det viktigt?   När man blir äldre ökar risken för att ramla. Fallolyckor är den…

Övningar med foam roller

| Träning | No Comments
Träning med foamroller blir allt mer populärt. Förutom vanlig triggerpunktsbehandling finns det många fantastiska övningar du kan göra. Här får ni utmanande övningar att prova på.