Kostens betydelse för dig med cancer-diagnos

 

En varierad kost med mycket grönsaker, frukt, bönor, fullkornsprodukter och nötter är viktigt för alla. Man ska äta mera fibrer, frukt, grönt, fisk och mindre mättad fett, salt och socker. Bra matvanor leder till förbättrat livskvalitet som minskar risken för sjukdomar. Så länge man har bra aptit kan man äta enligt de vanliga näringsrekommendationerna. Har man däremot en dålig aptit som resulterar i viktminskning, bör man äta mer energi- och proteinrik mat.

Att äta en balanserad kost under cancerbehandlingen kan hålla dig stark och ge de näringsämnen som din kropp behöver för att återhämta dig från behandlingen. God näring är viktigt eftersom det kan:

  • stödja immunförsvaret
  • återuppbygga kroppsvävnad
  • minska risken för infektion
  • förbättra din tolerans mot behandling
  • hjälpa dig att återhämta dig snabbare efter behandlingen
  • förbättra välbefinnandet
  • förbättra återhämtningen och minska risken för återfall

Det är nödvändigt att få i sig tillräckligt med energi under cancerbehandlingarna. En vuxen persons energibehov varierar mellan ca 1600 och 2500 kcal/dygn, beroende på ålder, kön och hur mycket man motionerar. Energibehovet hos en person som har cancer är dock ofta större än så. Det kan då vara svårt att få i sig tillräckligt med energi eftersom aptitlöshet, smak-, luktförändringar eller tidig mättnadskänsla är vanligt. Du bör därför bedöma din egen risk för näringsbrist. Fråga dig själv om

* du ätit mindre än vanligt i över en veckas tid?

* din vikt minskat utan att du bantat under de senaste månaderna?

* du ätit lite eller ingenting under de tre senaste dagarna?

* du haft dålig aptit i över två dagar?

* du känt dig trött i över en vecka?

* du haft diarré i över två dagar? 

Om du svarade JA på frågorna 1-2 eller på två av frågorna 3-6 är risken för att du lider av näringsbrist förhöjd.

TpR- Träning på Recept® erbjuder träningsprogram för dig med cancer-diagnos Läs mer om TpR®- Träning för dig med cancer-diagnos

Vad du kanske vill veta mer om våra näringsämnen

Kolhydrater är kroppens primära energikälla. Bra kolhydrater hittar du i grovt bröd, gröt, ris, pasta, potatis, frukt, bär.

Protein behövs för att bygga upp och förnya celler och vävnader. Rekommendationerna är mellan 45 och 60 gram protein per dag för vuxna individer. Mat rik på på protein är kött, fisk, ägg, mjölkprodukter, baljväxter och nötter.

Fett ger energi. Rikligt med fett finns i matolja, margarin, smör, grädde, ostar, köttprodukter. 

Vitaminer och mineraler är livsnödvändiga i små mängder eftersom vi inte kan själva tillverka dem. Det är dock inte att rekommendera att man tar vitamintillskott på egen hand under behandlingarna. Konsultera med din läkare/dietist om vilka preparat som är lämpliga och hur de används. 

Mat som rekommenderas under behandlingen 

Den aktiva kulturen av bakterier i yoghurt kallas för Lactobacillus och den hjälper till att stärka immunsystemet. Välj yoghurt som innehåller levande och aktiva kulturer. Undvik sötad yoghurt på grund av hög sockerhalt.

Vitlök stimulerar naturligt skydd mot tumörceller.

Karoten och bioflavonider har potential att stimulera immunförsvaret. Karotenoider finns i gröna/orange frukter och grönsaker. Bioflavonider finns i citrus, helkornsprodukter och honung.

Grönsaker såsom broccoli och olika sorters kål har alla en aktiv ingrediens som skyddar mot cancer genom att öka kroppens produktion av viktiga skyddande enzymer. 

Baljväxter sägs ha förmåga att förhindra tillväxt av tumörceller.

Äpplen, aprikoser, korn, citrusfrukter, tranbär, fiber, fikon, fiskolja, fisk, ingefära, grönt te, spenat och tång sägs ha en förmåga att sakta ner tumörtillväxten på olika sätt.

Olika dieter – vad passar dig?

Normal/Allmän kost rekommenderas för dig som äter med god aptit. Den följer näringsrekommendationerna och passar även för personer med högt blodtryck, övervikt, diabetes.

Energi- och proteinrik kost för dig som har svårt att äta tillräckligt mycket mat, har dålig aptit och går ner i vikt. Din kost bör berikas med t.ex olja, grädde, ägg, socker, majonnäs och ost. I Figur 1 hittar du tips om du inte tycker maten smakar något och i Figur 2 hittar du tips för dig som mår illa.

  • Försök äta regelbundet även om du inte känner dig hungrig 
  • Små portioner lockar mera än fullastad tallrik
  • Juice eller någon annan dryck kan väcka aptiten – men drick bara lite under måltiden
  • Lyssna på musik, läs eller titta på tv samtidigt som du äter – det kan föra bort tankarna från maten
  • Ät hellre salt mat än söt: Salt mat orsakar minde illamående
  • Drick hellre mellan måltiderna och mindre till maten 
  • Ät i lugn och ro och tugga maten ordentligt 
  • Ät lite åt gången men ofta
  • Vila efter måltiden
  • Undvika kläder som är åtsittande vid midjan eller kring halsen 
  • Undvik matlagning och att uppehålla dig i lokaler där det doftar mat. Vädra rummet före du börjar äta

Maten och hälsan efter cancerbehandlingen 

Efter att cancerbehandlingen har avslutats och det inte är längre risk för viktminskning övergår man gradvis till vanlig, mångsidig kost. Se till att äta grönsaker, bär och frukt, mjölkprodukter med låg fettprocent och minska på intag av salt, socker och mjuka fetter. En hälsosam kost, rätt träning och normal vikt efter cancerbehandlingarna minskar risken för sjukdom och återfall av cancer.