Behandling av artros

Av alla problem man kan få i sina leder är artros vanligast. Man kan få artros i alla kroppsleder, men oftast får man det i knäna, höfterna, ryggen, fingrarna eller stortån.

Vad betyder artros?

Artros betyder att man har förändringar på ledernas brosk. Ibland kan man också ha förändringar i själva benet som ledbrosket sitter på och vissa har en pågående inflammation på grund av ledförändringarna.

Hur vanligt är artros?

Var fjärde person över 45 år i Sverige har artros. Nästan åtta av tio personer i 65-årsåldern har tecken på artros om de undersöks med röntgen. Men att ha synliga problem på en röntgenbild betyder inte att man känner av sina ledförändringar. Bara en fjärdedel av 65-åringarna med förändringar i leden känner av symtomen. Knäartros är vanligare hos kvinnor än hos män.

Symtom vid artros

De första symtomen på artros brukar vara ledsmärta vid belastning och rörelser. När man haft artros en längre tid kan man även få ont i vila eller på natten. Nedsatt rörelseomfång i leden är också vanligt, liksom en känsla av stelhet på morgonen.

Den exakta orsaken till artros är okänd, men det finns många kända riskfaktorer. Vanligt är att den som har artros tidigare kanske haft en ledskada, har haft tungt kroppsarbete eller är överviktig.

Träning och artros

Att röra på sig är bästa medicinen! Fysisk aktivitet och specifik träning, i kombination med viktnedgång om man är överviktig, är grunden för artrosbehandling.

Artros har tidigare ibland kallats för ”ledförslitning” – och detta har lett till att man tror att leden ska vila och användas så lite som möjligt. Men det är faktiskt precis tvärtom. Det finns många olika övningar som alla kan ge god effekt. Vid muskelträning är det bästa att göra flera repetitioner med mindre belastning än få med hög belastning. Det är också viktigt att göra rörelserna på bästa möjliga sätt för att optimera hur leden belastas. Ibland kan det dock göra lite ont i början när ett otränat ben med en knäled med artros sätts i träning. Men kom ihåg att detta inte är farligt och brukar ge med sig efter ca 2-3 månaders träning. Allt som ökar svullnad bör undvikas. Ibland kan man dock behöva medicin mot smärtan. Ju mer du tränar desto fler repetitioner och tyngre övningar kommer du att kunna göra innan smärtan kommer. Förutom rörelse- och muskelstärkande övningar är också cykling, promenader, vattengymnastik och skidåkning bra motionsformer.

Medicinsk behandling

Gällande läkemedel finns det ännu ingen medicin som botar artros, men det är som sagt viktigt med smärtbehandlingen för att lindra smärtan och förbättra funktionsförmågan. Använd värkmedicin vid behov, men endast då smärtan känns. Vanliga läkemedel är sådana som innehåller Paracetamol. Det är ett effektivt och tryggt läkemedel (vanlig dos: 1/2-1 tablett (500-1000mg) med 4-6 timmars mellanrum, högst 3ggr/dag). Om inte paracetamol har tillräcklig effekt kan man behöva antiinflammatoriska smärtstillande läkemedel (t.ex ibuprofen, diklofenak, naproxen, ketoprofen). Men observera att en vanlig biverkning av dessa är ont i magen. Därför kan man ju starta med att prova antiinflammatoriska smärtstillande geler som masseras in i huden 2-4 ggr/dygn. Nästa steg är opioider som måste användas under medicinsk kontroll. Vanliga biverkningar är illamående, kräkning, trötthet och förstoppning. Kirurgisk behandling med ledprotes är en hjälp för dem som inte får tillräcklig hjälp av dessa behandlingar. De flesta med artros klarar sig dock mycket bra utan kirurgisk behandling.

– Kost

En balanserad och hälsosam kost i kombination med rätt träning främjar hälsan och reducerar risken för flera sjukdomar. I en hälsofrämjande kost ingår produkter från växtriket dvs. grönsaker, bär, frukt, baljväxter och fullkornsspannmål. Det ingår också fisk, växtolja och växtoljebaserade bredbara fetter, nötter, frön och fettsnåla mjölkprodukter.

  • Öka konsumtionen av grönsaker, baljväxter (ärter, bönor och linser), bär, frukt, fisk, nötter och frön.
  • Minska intaget av rött kött, socker, salt, alkohol.
  • Byt ut spannmålsprodukter av vitt/siktat mjöl mot produkter av fullkorn.
  • Byt ut smör mot vegetabiliska oljor.
  • Byt ut feta mjölkprodukter mot magra/fettfria varianter.

Förebyggande av artros

De flesta riskfaktorerna för knäartros är sådana som man själv kan påverka. Försök att främja din hälsa på alla sätt. Bland det viktigaste är att hålla vikten normal. Hos kvinnor kan en 5-kg viktminskning minska risken för symtomgivande knäartros med 50% under de kommande tio åren. Motionera regelbundet för att stärka musklerna runt leden och alla andra muskler i benen.

LÄS ÄVEN

Hälsosamt att duscha/ bada kallt?

| Allmänt | No Comments
Kallduscharna drar fram i Sverige Det blir allt mer populärt att duscha eller bada kallt. Man pratar om att det är så nyttigt för hälsan och immunsystemet, och att det…

Långvariga Ryggbesvär

| Rehab | No Comments
Långvariga ryggbesvär är besvär som varat från 3 månader upp till åratal. Orsaken till besvären går inte att säga, ett oändligt antal olika faktorer samverkar bakom varje individs besvär och…

Parkinsons sjukdom

| Rehab, Träning | No Comments
Parkinsons sjukdom karakteriseras allmänt av rörelsefattigdom. Att träna påverkar inte sjukdomsförloppet men är otroligt viktigt för att bibehålla din fysiska förmåga, förbättra din hållning och vardagsfunktion samt minska risken för…

Träna med Fibromyalgi

| Träning | No Comments
Svaret är JA, att träna är gynnsamt för dig som har långvarig smärta. Men du bör bygga upp din kropps tålighet långsamt och stadigt. Med detta i minnet uppmuntrade en…